Gyévuska

Gyévuska


Tickets:

40/30

Location:


Casa de Cultură, Bulevardul Timișoarei 6, Miercurea Ciuc 530102, Romania

Dates and Hours:

About

Pintér Béla face parte din clubul select al creatorilor de teatru care şi-au făcut un titlu de glorie din răfuiala publică cu trecutul istoric. Dramaturgul-regizor Pintér Béla ştie foarte bine că istoria este alcătuită din poveşti, iar poveştile înseamnă personaje, intrigă, fapte mari şi mici, confruntări, punct culminant, deznodământ. Înseamnă controverse. Pintér mai ştie că, spre deosebire de istoric care nu are voie să inventeze, artistul are libertatea să interpreteze, să se joace cu trecutul istoric. Şi Pintér se joacă în stil mare, cu accente critice şi umor amar cât încape, aventurându-se în zonele cele mai sensibile ale trecutului istoric. În piesa muzicală Gyévuska, creată cu ajutorul compozitorului Benedek Darvas, ne trezim într-una dintre cele mai controversate zone ale istoriei, în mijlocul celui de-al Doilea Război Mondial.
20 aprilie 1942, Érsekújvár, o fortăreaţă, ridicarea drapelului. Conform ordinului militar, a doua zi regimentul se va muta în Galanta, de unde își va începe călătoria spre Rusia, la Cotul Donului. Căpitanul Halász, locotenentul Kovács, soldaţii Mikó și Nyíri își iau rămas bun de la cei dragi, la balul organizat de ziua onomastică a soției colonelului. Soțiile iubitoare şi aristocraţii beau împreună şampanie, care este servită de Heinz Ármin, un ofițer evreu condamnat la muncă silnică. Șampania se termină, soldaţii dansează, femeile sunt excitate, apoi apare un fişier secret, mai târziu o seringă, iar viețile unor oameni se schimbă pentru totdeauna. Citatele muzicale și fragmentele de operetă se potrivesc bine în această piesă muzicală, alături de motive din operele lui Puccini şi Wagner, de imnuri militare maghiare și de cântece revizioniste.
Câştigător al Premiului Jászai Mari, Pintér Béla – actor, muzician, dramaturg şi regizor – este o figură cheie în viața teatrului alternativ din Ungaria. Nu a urmat Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică, a învățat elementele de bază ale actoriei la Teatrul Arvisura. Fondată în 1998, Trupa lui Pintér a câştigat numeroase premii, bucurându-se în același timp şi de un continuu succes de public.

Autorii melodiilor interpretate în spectacol: Erdélyi Mihály, Fényes Szabolcs, Füredi (Huzly) Imre, Harmath Imre, Kovách Kálmán, Mihály István, Pártos Jenő, Polgár Tibor, Sándor Jenő. Folosirea melodiilor a fost autorizată prin agenția UMPA.
Spectacolul Teatrului Tamási Áron Színház din Sfântu Gheorghe.
Spectacol recomandat persoanelor cu vârsta de peste 14 ani.
Durata spectacolului: 1 oră 30 de minute, fără pauză.
 
Biletele rezervate în avans pot fi achiziționate de la casa de bilete a teatrului luni, miercuri și vineri între orele 12:00 și 15:00, și în fiecare marți și joi între orele 15:00 și 19:00, sau cu o oră înainte de spectacol.